Spis treści

Etykieta Dojo

Etykieta Dojo jest zbiorem zasad, regulujących zachowanie się w salach ćwiczeń i na treningu. Oprócz aspektów czysto etycznych zawiera w sobie elementy kurtuazyjne, przejawiające się w ukłonach i pozdrowieniach, a także specyficzny ceremoniał, wprowadzający ćwiczących w swoistą atmosferę towarzyszącą treningom sztuk walki.
”Dojo jest miejscem, gdzie buduje się męstwo, a wyższe uczucia ludzkie budzą się w ekstazie ciężkiej pracy. Jest to tajemnicze miejsce, gdzie umysł ludzki szlifowany jest w pocie czoła”.
Trening bazuje na dwóch zasadach: ścisłej dyscyplinie oraz poszanowaniu współćwiczących i starszych stopniem. Rygorystyczny z zasady trening odstręcza większość początkujących - leniwych i niezdyscyplinowanych oraz tych, którzy nie czują zamiłowania do współzawodnictwa i treningu fizycznego, a przecież główna zasada brzmi: "ćwicząc ciało - ćwiczysz umysł"

Przysięga DOJO

(tłumaczenie z japońskiego) - obowiązkowa dla wszystkich ćwiczących na pierwszym egzaminie:

Będziemy ćwiczyć nasze serca i ciała dla osiągnięcia silnego ducha.
Będziemy dążyć do opanowania ju-jitsu, aby nasze ciało i zmysły stały się doskonałe.
Będziemy przestrzegać zasad grzeczności, poszanowania starszych i powstrzymywać się od gwałtowności.
Z wyjątkiem koniecznej obrony zagrożonego życia lub zdrowia, nie będziemy stosować sztuki ju-jitsu poza Dojo.

Niektórzy doszukują: się podstaw przysięgi w staro-japońskim kodeksie samuraja - Bushido (Bushi - wojownik, Do - droga). Dla samuraja złamanie przysięgi Bushido oznaczało hańbę. Dla samuraja złamanie Bushido oznaczało hańbę, a co za tym idzie seppuku (harakiri). Złamanie przysięgi powoduje automatyczne skreślenie z listy ćwiczących.
Dyscyplina Dojo, wymagana przez wszystkich mistrzów w każdym stylu, z charakterystyczną dla każdego stylu etykietą, dowodzą różnicy ju-jitsu od sportu, w ogólnie przyjętym znaczeniu tego słowa. Świat zachodni stworzył wiele sztuk walki, ale nie posiadają one nadbudowy filozoficznej. Tradycyjny trening jest nie tylko drogą zmierzającą do poznania techniki walki, ale także metodą kształtowania osobowości poprzez samorealizację.

Większość wschodnich sztuk wojennych posiada własne podstawy etyczno-filozoficzne. Pochodną tego jest również medytacja Zen, stosowana na początku i pod koniec każdego treningu, w celu oczyszczenia umysłu i uzyskania wewnętrznego spokoju.

Rozpoczęcie treningu - ceremoniał

Po wejściu do sali wszyscy stają na zbiórce w szeregu frontem do prowadzącego zajęcia. Najstarszy stopniem Sempai po prawej stronie. Po ustawieniu się na komendę "Zazen" wszyscy klękają na kolanach, przyklękając najpierw na lewe, a potem na prawe kolano, pośladki na piętach, palce dłoni na wysokości kolan. Plecy należy trzymać wyprostowane, kolana rozchylone na szerokość barku, a stopy złączone.

Następnie pada komenda „Mocuso”. Wszyscy zamykają oczy i rozpoczyna się moment koncentracji. Przez chwilę staramy się skoncentrować na treningu, który zamierzamy odbyć. Staramy się znaleźć w sobie moc, aby wykonać wszystkie ćwiczenia i podanej przez instruktora ilości i z maksymalnym zaangażowanie. Oddychamy w tym czasie, wciągając powietrze przez nos i wypuszczając przez usta.

Następną komendą jest "Mokuso-yame". Po tej komendzie powoli, każdy w swoim tempie kończymy medytacje. Po komendzie Kirt-su rozpoczynamy zajęcia.

1. Wchodząc do Dojo w wejściu wykonuje się ukłon - trzymając wyprostowane dłonie przy udach i kłaniając się górną połową ciała.

2. Gdy Nauczyciel wchodzi po raz pierwszy do Dojo, najstarszy stopniem uczeń przerywa wszystkie zajęcia i nakazuje pokłon do Nauczyciela oraz pozostaje w pozycji gotowości.

3. Nie wchodzimy do Dojo, gdy jesteśmy spóźnieni bez wiedzy prowadzącego trening. Czekamy w drzwiach na pozwolenie dołączenia do grupy.

4. Należy uzyskać zgodę na opuszczenie Dojo. Nikt nie jest upoważniony do wychodzenia z sali z żadnego powodu w trakcie trwania zajęć treningowych. Należy uzyskać najpierw zgodę Nauczyciela.

5. Nie rozmawiamy w Dojo. Dotyczy to także starszych stopniem. Powinni Oni instruować uczniów przy pomocy demonstracji, bez omawiania.

6. Kłaniamy się, kiedy wchodzimy i wychodzimy z Dojo;
gdy zwracamy się do starszych stopniem;
przed i po walce;
przed wejściem i zejściem z tatami;
przed i po promocji;

7. Nosimy zawsze właściwe oznaczenia swojego stopnia lub (i) funkcji. To znaczy właściwe naszywki oraz właściwy kolor pasa dla Organizacji i Szkoły, w której trenujemy.

8. Zawsze używamy stosownych tytułów, gdy zwracamy się do starszych stopniem. Nigdy nie używamy samych imion w Dojo. Jest to wyrazem braku szacunku. Możemy zwracać się: Sempai ..., Sensei ..., Shihan (od 5 DAN) ... lub Soke ... .

9. Na poprawki ze strony nauczyciela lub wyższego stopnia należy odpowiadać ukłonem z "OSU". OSU, oznacza cierpliwość, respekt i uznanie. Aby rozwinąć ciało, jak i ducha niezbędne jest przestrzeganie rygoru treningów. Często jest bardzo ciężko, chcecie zatrzymać się; zrezygnować. Kiedy jesteście już u szczytu, musicie przezwyciężyć samych siebie i swoje słabości, musicie wygrać z samym sobą, aby osiągnąć swój obrany cel. "OSU" - jest to bardzo ważne słowo mówiące o poszanowaniu, uznaniu, respekcie. OSU oznacza również potwierdzenie, powitanie i pożegnanie.

10. Nie zwracamy się do Czarnych Pasów z prośbą o możliwość walki z nimi. Jest to wyrazem braku szacunku. Oni powinni zwrócić się do nas.

11. Wolno nam demonstrować techniki, tylko i wyłącznie za pozwoleniem prowadzącego zajęcia.

12. Nigdy nie walczymy ani nie używamy broni bez zezwolenia. Może to być uznane za obrazę.

13. Uczniowie kłaniają się sobie przed i po zakończeniu wspólnych ćwiczeń.

14. Nosimy zawsze czysty i wyprasowany strój treningowy.

15. Zawsze jesteśmy grzeczni i uprzejmi dla innych.

16. Nie rozmawiamy i nie śmiejemy się głośno w czasie zajęć.

17. Nie nosimy biżuterii ani innych ozdobników w Dojo.

18. Nie jemy posiłków w czasie zajęć.

19. Paznokcie u rąk i nóg są zawsze krótko obcięte.

20. Telefony komórkowe zostawiamy w szatni lub wyłączone w DOJO.

21. Nie nadużywamy swoich umiejętności poza Dojo.

22. Nie palimy papierosów na terenie Dojo.

23. Nie używamy alkoholu.

24. Nie jesteśmy wulgarni.

25. Rozwijamy Ducha Sztuk Walki:

charakter - poprzez rozwój psychiczny;
zdrowie - poprzez ćwiczenia fizyczne;
sprawność - poprzez nauczanie technik walki;
szacunek - poprzez grzeczność dla innych;
pokorę - poprzez świadomość możliwości uszkodzenia partnera;

26. Jesteśmy odpowiedzialni za swoją obecność na zajęciach.

27. NIGDY NIE PROFANUJ SZKOŁY I STYLU !!!